Fri frakt over 400kr! - 15% rabatt på alle bestillinger over 100kr. Bruk kode JELLY

Er fruktjuice sunt?

Fruktjuice eller fruktdrikker er ikke den beste måten å få i seg næring fra frukt på. Men våre drikker er et godt alternativ til de fleste alternativer innen fruktdrikk, juice og brus.

Som med alt annet så kan litt for mye av det gode bli nettopp det; litt for mye. Spiser man fisk så får man i seg kvikksølv, og man skal helst ikke spise for mye fisk heller. Men ville det vært misvisende å si at "fisk er sunt" ?

Vi i Smiley Kids ønsker ikke at barn skal drikke fruktdrikkene våre flere ganger om dagen. Vi tenker at en drikkekartong (200ml) om dagen holder for de fleste.

Fruktjuice kan være skadelig på tennene, men også her bør man tenke seg litt om. Drikker man mye juice så blir tennene mer utsatt. Moderasjon er viktig. 

Noen er kritiske til bruk av "stevia" i drikkene våre. Stevia er et intenst søtstoff som er helt lovlig i Norge. Det har blitt fastsatt et "akseptabelt daglig inntak" (ADI) for Stevia som er 4mg pr. kg kroppsvekt. Det vil si at det er ansett som helt trygt for en person på 10kg å ta inn så mye som 40mg stevia pr. dag.

FHI siterer matportalen.no med følgende: "Generelt er det anbefalt at barn under tre år ikke får saft, brus eller annen drikke med kunstige søtstoffer. Dette er en før vár-regel. Søtstoffer får høyest konsentrasjon hos barn, fordi de har en liten kropp og drikker mye. Dessuten inneholder særlig brus med kullsyre mye syre som kan skade tenner som er under utvikling"

Vi merker oss denne anbefalingen, men man bør også legge merke til følgende:
- Det er en "generell" anbefaling og vi mener den ikke treffer så godt på våre produkter.
- Våre drikker inneholder 16mg søtstoff som er betydelig mindre enn ADI for en person på 10kg (40mg). Man bør derfor se på totalinntaket av stevia og andre søtstoffer pr. dag.
- Noe av grunnen som brukes er kullsyre, som våre drikker ikke inneholder.
- Vi skulle like å vite om matportalen/FHI anbefaler drikke med tilsatt sukker til barn under 3 år. Generelt anbefaler FHI at energien fra tilsatt sukker utgjør mindre enn 10% av det daglige inntaket. 

I rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer
i Norge» (Helsedirektoratet 2011) kan vi trekke ut følgende:
- Det anbefales minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag.
- En porsjon tilsvarer omkring 100 gram som for eksempel en middels stor frukt (eple,
pære eller appelsin), en liten bolle med bær, en liten bolle blandet salat, en gulrot,
brokkoli eller blomkål som tilbehør til en middagstallerken
- Ett glass juice kan inngå som maksimalt én porsjon (Husk at vår drikke på 200ml inneholder bare 50% fruktjuice, dvs. 100ml. )

Så ja, fruktjuice ER sunt, men det viktigste er å ha et sunt og balansert kosthold (og der er det plass til litt fruktjuice)